Klassiska köttbullar
Klassiska köttbullar
  • 4 portioner
  • 20m förberedelsetid
  • 10m tillagningstid

Klassiska köttbullar

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

En svensk klassiker. Alla älskar vi köttbullar. Här bjuder vi på ett klassiskt recept som kan lagas både i slowcookern och Crock-Pot Expressen. Variera själv med olika kryddor och tillbehör efter smak!

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • 1/2 gul lök (skalad och riven)
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1/2 tsk socker
  • smör eller margarin
  • 2 dl köttbuljong
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Kokt potatis eller potatismos och lingonsylt.
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla i 10 minuter.
  • 2. Tillsätt färs, lök, ägg, salt, peppar och socker i ströbrödsblandningen. Arbeta färsen smidig.
  • 3. Fukta händerna med kallt vatten och forma köttbullar.
  • 4. Bryn köttbullarna i matfett så de får lite stekyta. (Direkt i din Crock-pot om du har en med den funktionen.)
  • 5. Tillsätt 2 dl köttbuljong och ställ in Crock-Pot Expressen på Manual/High i 4 minuter.
  • 6. Stäng ångventilen och tryck på start.
  • 7. Låt stå på värmehållning i 6 minuter och släpp sedan kvarvarande tryck.
Information

Använder du slowcookern behövs ingen köttbuljong. Kör på låg i 4-5 timmar. Efter två timmar kan du lyfta på locket och röra runt försiktigt. Då finns det tillräckligt med vätska. På med locket och låt den gå tiden ut.