Kokosnötssoppa med curry, sötpotatis och grönkål
Kokosnötssoppa med curry, sötpotatis och grönkål
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Kokosnötssoppa med curry, sötpotatis och grönkål

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

I denna krämiga, lite söta, kryddiga kokosnötssoppa handlar det om att balansera smakerna så att de är i harmoni vilket gör soppan väldigt läcker. Färdig currypasta går bra att använda, men tänk på att salt- och kryddnivåerna kan variera mycket bland varumärken. Så smaka av i slutet och justera med mer currypasta, socker, salt eller limesaft. Chili-lime-smaksatta jordnötter, som finns i vissa livsmedelsbutiker, är särskilt bra för toppning – köp dem om du hittar sådana. Annars fungerar rostade saltade jordnötter jättebra.

Originalreceptet finns här

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1,2 kg sötpotatis, skalade och skurna i 3-4 cm bitar
  • 1 gul eller röd lök, hackad
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk kokosnötsolja
  • 2 msk brunt socker (valfritt)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt, plus mer efter smak
  • 100g röd currypasta
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl jordnötssmör
  • Juice av 1 lime, plus mer efter smak
  • 500g grönkål eller spenat, avstammad och hackad  
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Rostade, saltade jordnötter, för toppning
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Blanda sötpotatis, lök, vitlök, olja, socker, gurkmeja och salt i en slowcooker. Tillsätt mer än hälften av currypastan och 2,5 dl vatten.
  • 2. Rör om för att blanda alla ingredienser och koka på låg tills potatisarna är ganska mjuka, cirka 8 timmar.
  • 3. Tillsätt kokosmjölken, jordnötssmör, återstående currypasta och 2 1/2 koppar vatten i långsam spis. Mosa/vispa soppan tills den är jämn och krämig.
  • 4. Tillsätt limesaft och grönkål, och rör om. Koka på låg tills kålen är mjuk, cirka 10 minuter. Rör i mer varmt vatten om du vill ha en lösare struktur.
  • 5. Smaka av och tillsätt mer limesaft eller salt om det behövs.
  • 6. Servera i skålar med jordnötter ovanpå.