
I denna krämiga, lite söta, kryddiga kokosnötssoppa handlar det om att balansera smakerna så att de är i harmoni vilket gör soppan väldigt läcker. Färdig currypasta går bra att använda, men tänk på att salt- och kryddnivåerna kan variera mycket bland varumärken. Så smaka av i slutet och justera med mer currypasta, socker, salt eller limesaft. Chili-lime-smaksatta jordnötter, som finns i vissa livsmedelsbutiker, är särskilt bra för toppning – köp dem om du hittar sådana. Annars fungerar rostade saltade jordnötter jättebra.
Inga kommentarer »Ingredienser
- 1,2 kg sötpotatis, skalade och skurna i 3-4 cm bitar
- 1 gul eller röd lök, hackad
- 5 vitlöksklyftor
- 2 msk kokosnötsolja
- 2 msk brunt socker (valfritt)
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt, plus mer efter smak
- 100g röd currypasta
- 4 dl kokosmjölk
- 2 dl jordnötssmör
- Juice av 1 lime, plus mer efter smak
- 500g grönkål eller spenat, avstammad och hackad
Gör så här
- Blanda sötpotatis, lök, vitlök, olja, socker, gurkmeja och salt i en slowcooker. Tillsätt mer än hälften av currypastan och 2,5 dl vatten.
- Rör om för att blanda alla ingredienser och koka på låg tills potatisarna är ganska mjuka, cirka 8 timmar.
- Tillsätt kokosmjölken, jordnötssmör, återstående currypasta och 2 1/2 koppar vatten i långsam spis. Mosa/vispa soppan tills den är jämn och krämig.
- Tillsätt limesaft och grönkål, och rör om. Koka på låg tills kålen är mjuk, cirka 10 minuter. Rör i mer varmt vatten om du vill ha en lösare struktur.
- Smaka av och tillsätt mer limesaft eller salt om det behövs.
- Servera i skålar med jordnötter ovanpå.
UTFORSKA MODELLER
CROCKPOT-SKOLAN
Lär dig allt om Crockpots underbara värld. Hur ska du tänka kring kryddning, vätskemängd och tillagningstid? Hur beter sig olika råvaror vid olika tillagningssätt? Hur optimerar du smaker, texturer och upplevelsen av maten du lagar i en Crockpot. I vår Crockpot-skola får du veta allt du behöver för att bli proffs i köket.
Lär dig mer om Crockpot