Kornotto med svamp
Kornotto med svamp
  • 4
  • 10m
  • 15m

Kornotto med svamp

Gör en krämig kornotto på korngryn, vin, buljong och riven ost. Kornen ger lite mer tuggmotstånd än risottoris. Använd gärna flera sorters svampar, går att köpa frysta, då behöver du varken plocka eller rensa själv. Toppa med nötter och gröna bönor.

Ingredienser/inköpslista
  • 4 dl korngryn
  • 1 gul lök
  • 500 g fryst, tinad svampmix eller 700 g färsk
  • 150 g haricots verts eller strimlade morötter
  • 150 g riven lagrad ost
  • 8 dl vatten
  • 3 dl vitt vin
  • 2 msk rapsolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
Till servering
  • 0,5 dl finhackad persilja
  • 0,5 dl rostade, hackade hasselnötter
  • Riven Västerbottensost
  • Färskt lantbröd
Gör så här
  • 1. Skala, dela och finhacka löken. Stek löken på "brown/sauté" i olja tills den mjuknar, utan att den får färg.
  • 2. Tillsätt korngryn, buljongtärning och vin och rör om.
  • 3. Häll i vattnet och tryck på "manual" koka på "high pressure" i 15 min.
  • 4. Låt ångan släppas naturligt i 10 min.
  • 5. Rör ner ost och smör.
  • 6. Krydda med salt och peppar.
  • 7. Stek svampen i smör i en stekpanna tills den är gyllene.
  • 8. Tillsätt bönorna/morötterna mot slutet och låt steka med några minuter.
  • 9. Smaka av med salt och peppar.
  • 10. Ta från värmen och rör ner persiljan.
  • 11. Servera kornotton med svampfräs, nötter och ost.
Information

Korn - bortglömd ingrediens - Kokta hela korn är ett bra alternativ till ris och pasta. Blötlägg över natten men koka inte för länge, då blir kornen lite för geléiga, de innehåller liksom havre gelbildande lösliga fibrer. Produkten korngryn är krossade kornkärnor, traditionellt använt i till exempel isterband, grynkorv och soppa. Passar utmärkt till en kornotto, till gröt eller i brödbaket.

Näringsinformation

 9 g protein, 8 g fibrer, 3 g fett/100 g.