Kryddburkens vintergryta
Kryddburkens vintergryta
  • 6 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Kryddburkens vintergryta

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt när man gör den i en slowcoocker.

Recept från Kryddburken.se

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg grytbitar av nötkött
  • 2 gula lökar
  • 1 liten purjolök
  • 4 morötter
  • 1/4 bit rotselleri
  • 4 palsternackor
  • 1 grön paprika
  • 4 lagerblad
  • 1 msk fransk örtkrydda
  • 1 msk torkad timjan
  • Tellicherry svartpeppar
  • Vitpeppar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl oxfond
  • 2 msk grönsaksfond
  • 8 potatisar
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt.
  • 2. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 4-5 timmar.
  • 3. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.