Lammgryta med saffran
Lammgryta med saffran
  • 4-6
  • 15m
  • 8h

Lammgryta med saffran

Här kommer ett superhärligt recept på en lite annorlunda gryta med saffran, citron och soltorkade tomater. Perfekt i december. Och görs med fördel i Crock-pot!

Recept och bild av Anne Skoog

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 kg lammkött i lagom grytbitar
  • olivolja
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 4-5 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 3 msk tomatpuré
  • 3-4 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 1 msk socker
  • 1/2 g saffran
  • 1/2 msk kanel
  • ½ msk spiskummin
  • 1 röd chili, eller 1 tsk sambal oelek
  • salt, svartpeppar
  • 5 soltorkade tomater i strimlor
  • rivet skal och saft av 1 citron
  • 100 g torkade aprikoser i strimlor
  • några kvistar färsk rosmarin
  • 4-5 tomater, urkärnade och tärnade
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Bryn köttet i lite olja i en crock-pot med brynfunktion. (Går förstås att bryna i stekpanna om din Crock-pot inte har den möjligheten).
  • 2. Bryn också lök och vitlök, och tillsätt tomatpuré. Rör om noga och fräs i ett par minuter. Kör på LÅG värme ca 6-8 timmar.
  • 3. En kvart innan servering tillsätter du citronsaft och skal, aprikoser och rosmarin, och kör på HÖG värme utan lock. Tillsätt till sist tomaterna i fem minuter.
  • 4. Servera gärna med cous-cous eller bulgur, och en klick matlagningsyogurt, och gärna lite grönsaker.