Muckalica är en köttgryta från Serbien. En riktig Muckalica är egentligen gjord på grillat kött, det vill säga ofta rester som blandas ihop med mycket lök och paprika. Man blandar gärna och tar lite av både nöt-, fläsk- eller lammkött när man gör denna gryta. Och vill man verkligen lyxa till det så älskar serberna att lägga till riktigt fint rökt sidfläsk. Denna version är försvenskad och är gjord på vanliga grytbitar av fläsk. Grytan kan antingen puttra på låg värme längre eller tillagas i en Crock-Pot Express och blir då klar på knappt en timme.

Recept skapat av Nadja på Nadjas kitchen

en kommentar »
Ingredienser

Ingredienser

  • 600g finputsade grytbitar av fläsk
  • 2 tsk rapsolja
  • 1-2 finhackade gula lökar
  • 3-4 grovt hackade röda paprikor
  • 1 tetra (ca 400g) finkrossade tomater
  • 1 ½-2 dl vatten
  • ev 1 liten sockerbit för att balansera upp syran från tomaterna
  • 2-3 tsk paprikapulver (byt ut 1 tsk till stark paprikapulver om du vill ha lite hetta)
  • salt, svartpeppar
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Finputsa köttet och skär ev. i mindre bitar.
  • Starta din Crock-Pot Express på läge Sauté. Häll i 1 tsk rapsolja i grytan, ställ in tiden på 20 minuter och tryck start.
  • Häll i köttet och bryn det tills det har släppt all vätska och fått lite färg. Ta sedan ut köttet och lägg det vid sidan om på en tallrik.
  • Ställ in maskinen igen på att bryna (Sauté) i 10 minuter. Häll i resterande rapsolja och fräs den finhackade löken. Salta och peppra.
  • När löken mjuknat så häller du även i den grovt hackade paprikan. Låt paprikan fräsa med i någon minut innan du häller tillbaka köttet.
  • Häll nu även i de krossade tomaterna, vatten, ev sockerbiten och paprikapulver. Blanda och smaka av. Stoppa eventuellt maskinen om tiden inte gått ut.
  • Sätt nu på locket och lås det. Se till att tryckventilen är stängd. Välj knappen Meat/Stew och justera koktiden till 40 minuter. Tryck på startknappen.
  • När grytan har kokat klart så är det dags att släppa ut trycket. Detta gör du manuellt genom att vända på ångutsläppsventilen till ”realease” med ett köksredskap eller vänta i cirka 15 minuter så görs det automatiskt. Om du gör det manuellt så akta händer och ansikte för det kommer ut het ånga. När all ånga är ute kan man öppna locket.
  • Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Klart!

Diskussion om Muckalica – Serbisk köttgryta

En tanke om “Muckalica – Serbisk köttgryta

Lämna ett svar

Mer recept med Fläskkött
som huvudingrediens

Lasagne

schedule1,5h

3.6 / 5. 79

Julfläsk med grönkål

schedule0,5 h förberedelser, 6,5 h i Crock-Pot

4.1 / 5. 18

Pulled pork med öl, kakao och chipolte!

scheduleTillagningstid: ca 15-20 min Tillagningstid: Slowcooking Låg 8-9 h Hög 6-7 h Tryckkockning Meat 50 min

4.2 / 5. 19

Mer recept med Kött
som huvudingrediens

Julköttbullar i Express

schedule5m

4 / 5. 41

Nœuf Bourguignon

schedule9h 20m

3.6 / 5. 63

Chili med svarta bönor

schedule8 timmar på låg

2.6 / 5. 7

Mer recept med Lamm
som huvudingrediens

Indiska köttbullar i gräddig tomatsås

scheduleFörberedelsetid: ca 15-20 min Tillagningstid Slowcooking Låg 6-8 h Hög 4-5 h Tryckkokning 15 min

4 / 5. 11

Lammgryta med saffran

schedule6-8 timmar på Låg

3.9 / 5. 21

Palak gosht – Indisk Lammgryta

schedule4-6 timmar på låg

2.5 / 5. 2

Mer recept med Nötkött
som huvudingrediens

Grillad kalvbringa med grönpeppar

schedule8h

4 / 5. 6

Spaghetti Squash Bolognese

scheduleFörberedelser: 15-20 min, 4-6h i Crock-Pot

3.5 / 5. 11

Indiska köttbullar i gräddig tomatsås

scheduleFörberedelsetid: ca 15-20 min Tillagningstid Slowcooking Låg 6-8 h Hög 4-5 h Tryckkokning 15 min

4 / 5. 11

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crock-Pot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

Lyxig fransk högrevsgryta med bacon, morot och rödvin

En galet god och lyxig gryta som du kan äta med ugnsbakad potatis eller ris. Rödvin, bacon, högrev, morot, persiljerot & timjan skapar magi!

Se recept