Muckalica är en köttgryta från Serbien. En riktig Muckalica är egentligen gjord på grillat kött, det vill säga ofta rester som blandas ihop med mycket lök och paprika. Man blandar gärna och tar lite av både nöt-, fläsk- eller lammkött när man gör denna gryta. Och vill man verkligen lyxa till det så älskar serberna att lägga till riktigt fint rökt sidfläsk. Denna version är försvenskad och är gjord på vanliga grytbitar av fläsk. Grytan kan antingen puttra på låg värme längre eller tillagas i en Crock-Pot Express och blir då klar på knappt en timme.

Recept skapat av Nadja på Nadjas kitchen

en kommentar »
Ingredienser

Ingredienser

  • 600g finputsade grytbitar av fläsk
  • 2 tsk rapsolja
  • 1-2 finhackade gula lökar
  • 3-4 grovt hackade röda paprikor
  • 1 tetra (ca 400g) finkrossade tomater
  • 1 ½-2 dl vatten
  • ev 1 liten sockerbit för att balansera upp syran från tomaterna
  • 2-3 tsk paprikapulver (byt ut 1 tsk till stark paprikapulver om du vill ha lite hetta)
  • salt, svartpeppar
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Finputsa köttet och skär ev. i mindre bitar.
  • Starta din Crock-Pot Express på läge Sauté. Häll i 1 tsk rapsolja i grytan, ställ in tiden på 20 minuter och tryck start.
  • Häll i köttet och bryn det tills det har släppt all vätska och fått lite färg. Ta sedan ut köttet och lägg det vid sidan om på en tallrik.
  • Ställ in maskinen igen på att bryna (Sauté) i 10 minuter. Häll i resterande rapsolja och fräs den finhackade löken. Salta och peppra.
  • När löken mjuknat så häller du även i den grovt hackade paprikan. Låt paprikan fräsa med i någon minut innan du häller tillbaka köttet.
  • Häll nu även i de krossade tomaterna, vatten, ev sockerbiten och paprikapulver. Blanda och smaka av. Stoppa eventuellt maskinen om tiden inte gått ut.
  • Sätt nu på locket och lås det. Se till att tryckventilen är stängd. Välj knappen Meat/Stew och justera koktiden till 40 minuter. Tryck på startknappen.
  • När grytan har kokat klart så är det dags att släppa ut trycket. Detta gör du manuellt genom att vända på ångutsläppsventilen till ”realease” med ett köksredskap eller vänta i cirka 15 minuter så görs det automatiskt. Om du gör det manuellt så akta händer och ansikte för det kommer ut het ånga. När all ånga är ute kan man öppna locket.
  • Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Klart!

Diskussion om Muckalica – Serbisk köttgryta

En tanke om “Muckalica – Serbisk köttgryta

Lämna ett svar

Mer recept med Fläskkött
som huvudingrediens

Gryta med vita bönor och mört kött

schedule45 min

3.6 / 5. 8

Härlig Höstgryta

schedule20m + 6h

3.5 / 5. 24

Julfläsk med grönkål

schedule0,5 h förberedelser, 6,5 h i Crock-Pot

5 / 5. 2

Mer recept med Kött
som huvudingrediens

Köttfärs med Pasta Penne

schedule7m

4 / 5. 57

Korv i ölbad

schedule2-3 timmar på high

2 / 5. 1

Kotlettrad, kokt och grillad

schedule4 timmar på låg

0 / 5. 0

Mer recept med Lamm
som huvudingrediens

Indisk Korma med lamm

schedule6 timmar på låg

4 / 5. 101

Lammgryta med vita bönor och sugarsnaps

schedule6-7 timmar på låg

4 / 5. 7

Lammcurry

schedule15 min + 6 tim i slowcooker

3.7 / 5. 13

Mer recept med Nötkött
som huvudingrediens

Köttfärsgryta med vitkål och potatis

schedule30

3.9 / 5. 18

Lasagne

schedule1,5h

3.6 / 5. 34

Muckalica – Serbisk köttgryta

schedule40+10 min

4 / 5. 53

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

CROCK-POT SKOLAN

Lär dig allt om Crock-pots underbara värld. Hur ska du tänka kring kryddning, vätskemängd och tillagningstid? Hur beter sig olika råvaror vid olika tillagningssätt? Hur optimerar du smaker, texturer och upplevelsen av maten du lagar i en Crock-pot. I vår Crock-pot skola får du veta allt du behöver för att bli proffs i köket.

Lär dig mer om Crock-pot