Muckalica är en köttgryta från Serbien. En riktig Muckalica är egentligen gjord på grillat kött, det vill säga ofta rester som blandas ihop med mycket lök och paprika. Man blandar gärna och tar lite av både nöt-, fläsk- eller lammkött när man gör denna gryta. Och vill man verkligen lyxa till det så älskar serberna att lägga till riktigt fint rökt sidfläsk. Denna version är försvenskad och är gjord på vanliga grytbitar av fläsk. Grytan kan antingen puttra på låg värme längre eller tillagas i en Crock-Pot Express och blir då klar på knappt en timme.
Recept skapat av Nadja på Nadjas kitchen
en kommentar »Ingredienser
- 600g finputsade grytbitar av fläsk
- 2 tsk rapsolja
- 1-2 finhackade gula lökar
- 3-4 grovt hackade röda paprikor
- 1 tetra (ca 400g) finkrossade tomater
- 1 ½-2 dl vatten
- ev 1 liten sockerbit för att balansera upp syran från tomaterna
- 2-3 tsk paprikapulver (byt ut 1 tsk till stark paprikapulver om du vill ha lite hetta)
- salt, svartpeppar
Gör så här
- Finputsa köttet och skär ev. i mindre bitar.
- Starta din Crock-Pot Express på läge Sauté. Häll i 1 tsk rapsolja i grytan, ställ in tiden på 20 minuter och tryck start.
- Häll i köttet och bryn det tills det har släppt all vätska och fått lite färg. Ta sedan ut köttet och lägg det vid sidan om på en tallrik.
- Ställ in maskinen igen på att bryna (Sauté) i 10 minuter. Häll i resterande rapsolja och fräs den finhackade löken. Salta och peppra.
- När löken mjuknat så häller du även i den grovt hackade paprikan. Låt paprikan fräsa med i någon minut innan du häller tillbaka köttet.
- Häll nu även i de krossade tomaterna, vatten, ev sockerbiten och paprikapulver. Blanda och smaka av. Stoppa eventuellt maskinen om tiden inte gått ut.
- Sätt nu på locket och lås det. Se till att tryckventilen är stängd. Välj knappen Meat/Stew och justera koktiden till 40 minuter. Tryck på startknappen.
- När grytan har kokat klart så är det dags att släppa ut trycket. Detta gör du manuellt genom att vända på ångutsläppsventilen till ”realease” med ett köksredskap eller vänta i cirka 15 minuter så görs det automatiskt. Om du gör det manuellt så akta händer och ansikte för det kommer ut het ånga. När all ånga är ute kan man öppna locket.
- Smaka av om det behövs mer salt eller peppar. Klart!
Diskussion om Muckalica – Serbisk köttgryta
En tanke om “Muckalica – Serbisk köttgryta”
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Mer recept med Fläskkött
som huvudingrediens
Muckalica – Serbisk köttgryta
Mer recept med Kött
som huvudingrediens
Lammgryta med saffran
Kotlettrad, kokt och grillad
Grillat och ölbraiserat lammkött
Mer recept med Lamm
som huvudingrediens
Baskiska lammlägg
Palak gosht – Indisk Lammgryta
Mer recept med Nötkött
som huvudingrediens
Muckalica – Serbisk köttgryta
UTFORSKA MODELLER
Överraska mamma?
Snart är det Mors dag, och vad passar då bättre att ge bort än en Crock-pot? Även den blivande studenten uppskattar denna mångsidiga produkt som garanterat blir ens bästa vän i köket.
Vi har samlat alla erbjudanden på en och samma sida, kika ni och fynda!
Jag gör denna rätt i vanlig slowcooker och det blir så gott