Naturell Yoghurt
Naturell Yoghurt
  • 4 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Naturell Yoghurt

Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir krämig och god. En färdig yoghurt kan sedan användas för att enkelt göra en ny om du sparar c:a 2 msk av den gamla.

Observera! Receptet är framtaget för Crock-Pot Express Multicooker

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 liter standardmjölk eller lättmjölk (standardmjölk ger en tjockare yoghurt i stil med grekisk yoghurt).
  • 1 påse yoghurtkultur (naturell eller grekisk) eller 2 msk ”startyoghurt” från färdig yoghurt.
  • Du behöver en digital termometer för det här receptet
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Häll i mjölken i kokkärlet, välj YOGHURT-funktionen och ställ in temperaturen på HIGH (HÖG). Sätt på och försegla locket. Kontrollera att ångventilen är öppen.
  • 2. Vispa ofta under uppvärmningen. Kontrollera att temperaturen har uppnått 82°C när tillagningstiden är slut. Annars låter du den stå ytterligare någon minut.
  • 3. Fyll din diskho med kallt vatten. Ta försiktigt bort kokkärlet och låt stå i kallt vatten. Det påskyndar kylningsprocessen. Mjölken måste svalna till 35-40°C. Det går snabbare om du vispar med jämna mellanrum. Yoghurtkulturen dör om den läggs i för tidigt i den varma mjölken. Därför är nedkylningen ett viktigt steg.
  • 4. Häll upp en liten mängd av den svala mjölken i en skål och blanda i kulturen. Häll sedan tillbaka blandningen i mjölken.
  • 5. Ställ tillbaka grytan i elenheten och försegla locket.
  • 6. Kontrollera att tryckventilen är öppen, välj YOGHURTfunktionen och ställ in temperaturen på LOW (LÅG). Ställ in 8–12 timmar efter smak. Ju längre tid, desto syrligare yoghurt.
  • 7. När yoghurten är färdig tar du bort grytan och häller över yoghurten i lämplig behållare. Förvara den i kylen.
  • 8. Yoghurten kan även silas igenom en duk för att ta bort överflödig vassle. Detta ger en tjockare konsistens.
  • 9. OBS! Yoghurtfunktionen fungerar inte under tryck.
Information

Om du har använt din Crockpot Express till kryddiga maträtter behöver du tryckrengöra grytan innan användning. Häll i 500 ml vatten i den inre grytan och lägg i en citronskiva. Välj den manuella funktionen. Ställ in 10 minuter och låt grytan stå under den tiden.