Naturell Yoghurt
Naturell Yoghurt
  • 4 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 8h tillagningstid

Naturell Yoghurt

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir krämig och god. En färdig yoghurt kan sedan användas för att enkelt göra en ny om du sparar c:a 2 msk av den gamla.

Observera! Receptet är framtaget för Crock-Pot Express Multicooker

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 liter standardmjölk eller lättmjölk (standardmjölk ger en tjockare yoghurt i stil med grekisk yoghurt).
  • 1 påse yoghurtkultur (naturell eller grekisk) eller 2 msk ”startyoghurt” från färdig yoghurt.
  • Du behöver en digital termometer för det här receptet
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Häll i mjölken i kokkärlet, välj YOGHURT-funktionen och ställ in temperaturen på HIGH (HÖG). Sätt på och försegla locket. Kontrollera att ångventilen är öppen.
  • 2. Vispa ofta under uppvärmningen. Kontrollera att temperaturen har uppnått 82°C när tillagningstiden är slut. Annars låter du den stå ytterligare någon minut.
  • 3. Fyll din diskho med kallt vatten. Ta försiktigt bort kokkärlet och låt stå i kallt vatten. Det påskyndar kylningsprocessen. Mjölken måste svalna till 35-40°C. Det går snabbare om du vispar med jämna mellanrum. Yoghurtkulturen dör om den läggs i för tidigt i den varma mjölken. Därför är nedkylningen ett viktigt steg.
  • 4. Häll upp en liten mängd av den svala mjölken i en skål och blanda i kulturen. Häll sedan tillbaka blandningen i mjölken.
  • 5. Ställ tillbaka grytan i elenheten och försegla locket.
  • 6. Kontrollera att tryckventilen är öppen, välj YOGHURTfunktionen och ställ in temperaturen på LOW (LÅG). Ställ in 8–12 timmar efter smak. Ju längre tid, desto syrligare yoghurt.
  • 7. När yoghurten är färdig tar du bort grytan och häller över yoghurten i lämplig behållare. Förvara den i kylen.
  • 8. Yoghurten kan även silas igenom en duk för att ta bort överflödig vassle. Detta ger en tjockare konsistens.
  • 9. OBS! Yoghurtfunktionen fungerar inte under tryck.
Information

Om du har använt din Crockpot Express till kryddiga maträtter behöver du tryckrengöra grytan innan användning. Häll i 500 ml vatten i den inre grytan och lägg i en citronskiva. Välj den manuella funktionen. Ställ in 10 minuter och låt grytan stå under den tiden.

Kommentarer

Ines Antanell
Ines Antanell

Hej, jag förstår inte steg 2: hur kan man vispa under uppvärmning om locket är på (steg 1) ?

2021-01-02
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Hej! Eftersom ventilen är öppen så är det inte under tryck, vilket gör att du utan problem kan öppna locket och vispa då och då.

2021-01-04
Ines Antanell
Ines Antanell

Gäller det alla program när man kokar med öppen ventil att man kan öppna locket och vispa då och då?

2021-01-16
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Ja det gör det.

2021-01-18
Robert Tamasi
Robert Tamasi

Hej. Kan man göra 2 liter yoghurt på en gång?
Tänker att det blir för mycket i skålen så det blir mindre bra?

2021-03-08
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Ja det ska fungera.

2021-03-09
Helen Lärnesand Larsson
Helen Lärnesand Larsson

Jag brukar gör på 1.5 liter laktosfri mjölk så borde funka jättebra på 2 liter.

2021-03-17
Karin Boström
Karin Boström

Mjölken är ju redan pastöriserad (oftast) när man köper den. Kan man då hoppa över steg 1 o 2? Gå direkt på att vispa ner yoghurtkultur i kall mjölk och ta sig vidare därifrån?

2021-07-28
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Ja, det går bra.

2021-09-07