Hemgjord yoghurt av mjölk och yoghurtkultur blir krämig och god. En färdig yoghurt kan sedan användas för att enkelt göra en ny om du sparar c:a 2 msk av den gamla.

Observera! Receptet är framtaget för Crock-Pot Express Multicooker

12 kommentarer »
Ingredienser

Ingredienser

  • 1 liter standardmjölk eller lättmjölk (standardmjölk ger en tjockare yoghurt i stil med grekisk yoghurt).
  • 1 påse yoghurtkultur (naturell eller grekisk) eller 2 msk ”startyoghurt” från färdig yoghurt.
  • Du behöver en digital termometer för det här receptet
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Häll i mjölken i kokkärlet, välj YOGHURT-funktionen och ställ in temperaturen på HIGH (HÖG). Sätt på och försegla locket. Kontrollera att ångventilen är öppen.
  • Vispa ofta under uppvärmningen. Kontrollera att temperaturen har uppnått 82°C när tillagningstiden är slut. Annars låter du den stå ytterligare någon minut.
  • Fyll din diskho med kallt vatten. Ta försiktigt bort kokkärlet och låt stå i kallt vatten. Det påskyndar kylningsprocessen. Mjölken måste svalna till 35-40°C. Det går snabbare om du vispar med jämna mellanrum. Yoghurtkulturen dör om den läggs i för tidigt i den varma mjölken. Därför är nedkylningen ett viktigt steg.
  • Häll upp en liten mängd av den svala mjölken i en skål och blanda i kulturen. Häll sedan tillbaka blandningen i mjölken.
  • Ställ tillbaka grytan i elenheten och försegla locket.
  • Kontrollera att tryckventilen är öppen, välj YOGHURTfunktionen och ställ in temperaturen på LOW (LÅG). Ställ in 8–12 timmar efter smak. Ju längre tid, desto syrligare yoghurt.
  • När yoghurten är färdig tar du bort grytan och häller över yoghurten i lämplig behållare. Förvara den i kylen.
  • Yoghurten kan även silas igenom en duk för att ta bort överflödig vassle. Detta ger en tjockare konsistens.
  • OBS! Yoghurtfunktionen fungerar inte under tryck.

Diskussion om Naturell Yoghurt

12 tankar om “Naturell Yoghurt

  1. Viktoria Kjeldsen
    Viktoria Kjeldsen says:

    Hur funkar det om man ändrar mängden mjölk? Om man till exempel dubblar eller halverar mängden, ska man då justera mängden “startyoghurt” man använder från 2 msk till 4 respektive 1? Och hur länge står sig denna yoghurten?

Lämna ett svar

Mer recept med Dessert & bakat
som huvudingrediens

Mjuk pepparkaka

schedule3 tim på låg

3.9 / 5. 12

Klassisk crème brûlée

schedule1,5-2,5 timmar på låg

4 / 5. 13

Sylt

schedule15m

3.9 / 5. 23

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

CROCK-POT SKOLAN

Lär dig allt om Crock-pots underbara värld. Hur ska du tänka kring kryddning, vätskemängd och tillagningstid? Hur beter sig olika råvaror vid olika tillagningssätt? Hur optimerar du smaker, texturer och upplevelsen av maten du lagar i en Crock-pot. I vår Crock-pot skola får du veta allt du behöver för att bli proffs i köket.

Lär dig mer om Crock-pot