Oxsvansgryta
Oxsvansgryta
  • 6 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Oxsvansgryta

Oxsvansgryta med ris och portvinskokta äpplen. Serveras med hembakat surdegsbröd.

Foto: Cooking Maniac

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 2 kg oxsvans
  • 400 g rotselleri
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 4 selleristjälkar
  • 400 g blomkål
  • 4 dl rött vin
  • 4 st stora gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 2 äpplen
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 msk torkad rosmarin
  • tomatpuré
  • färsk koriander
  • färsk persilja
  • 1 dl portvin
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Oxsvansen behövs inte putsas utan delas upp genom att skäras itu vid lederna. Bryn delarna i en stekpanna på alla sidor. Tärna rotselleri, morötter och palsternacka grovt. Bryn löken och vitlöken till de fått färg. Dela äpplen och skiva sellerin. Rosta korianderfröna tills de hoppar, i en torr stekpanna. Lägg sedan allt i grytan, slå på vinet och portvinet och koka på låg i 6 tim.
  • 2. Man kan med fördel laga grytan dagen innan man ska äta den, då den mår bra av att dra ett tag.
  • 3. Innan den serveras, smaka av med tomatpuré salt och peppar. Lyft ur köttet och koka såsen på hög i en timme tills den reducerat med en fjärdedel.
  • 4. Lägg tillbaka köttet, låt det stå på varmhållning tills det är dags att äta.
  • 5. Portvinskokta äpplen är gott att ha till: Skala äpplen och skär bort kärnhusen, dela äpplena och lägg i en stekpanna med höga kanter. Häll portvinet över och låt dem koka i 10 min. Skeda upp portvinet efterhand över äpplena medan de kokar. Låt dem kallna i sitt spad.
  • 6. Garnera med färsk persilja och koriander. Servera med ris till.