Julskinka, en av mångas favoriter på julbordet. Jag älskar den salta smaken på skinkan, i kontrast till söt-stark senap, allra helst på en smörgås eller ett riktigt mört havrekex. Det är ju nästan oslagbart. Jag kommer ihåg som barn när man inte kunde sova kvällen innan julafton och vi smög upp och fick varsin smörgås med skivor av den nygriljerade skinkan på. Så speciellt och så gott!
De senaste åren har jag kokat julskinkan i min CrockPot, enligt mig det absolut smidigaste sättet att koka julskinka på. Just eftersom skinkan inte skall koka utan bara ligga i sitt spad och småsjuda. Hittills har de skinkor jag tillagat på detta vis blivit väldigt möra och goda, så det är verkligen något jag kan rekommendera!
Inga kommentarer »Ingredienser
- ca 3 kg rimmad, benfri skinka
- 3 tsk kryddpeppar
- 4 lagerblad
- 0,5 tsk salt per liter vatten
- kallt vatten så det täcker skinkan
Gör så här
- Skölj skinkan noga i kallt vatten, låt nätet sitta kvar runt om.
- Lägg skinkan i Crock Poten med svålen uppåt. Lägg i kryddpeppar, lagerblad och salt. Slå på vatten så det täcker hela skinkan. Stick in en termometer i skinkans bredaste del. Sätt på locket och ställ din slow cooker på låg på 9 timmar.
- När innertemperaturen nått 69-70 °C, tag ur skinkan och linda in den i folie, men låt termometern sitta kvar. När skinkan kommit upp i 73 °C, tag bort folien och låt den svalna. Klipp upp nätet och skär bort svålen.
- Innan du ska äta, griljera skinkan med senap och ägg och strö ett rikligt lager med panko-strö över. I ugnen i 10 minuter eller tills den har fått färg.
UTFORSKA MODELLER
Lyxig fransk högrevsgryta med bacon, morot och rödvin
En galet god och lyxig gryta som du kan äta med ugnsbakad potatis eller ris. Rödvin, bacon, högrev, morot, persiljerot & timjan skapar magi!
Se recept