Potatissoppa
Potatissoppa
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 4h tillagningstid

Potatissoppa

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Krämig potatis och baconsoppa. Om du vill ha den vegetarisk, hoppa över bacon och stek champinjoner eller kantareller till istället.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 5 skivor bacon, skuret i bitar eller inte om den ska vara vegetarisk
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 stor lök, riven
  • 1 tsk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
  • 2 msk mjöl
  • 1,2 l kycklingbuljong eller veg buljong
  • 1,4 kg potatis, skalad och skuren i små bitar
  • 3,5 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, fetthalt 3,0
  • salt och peppar
  • purjolök, creme fraiche och ost vid servering
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek bacon hårt i en stekpanna. Stek sedan timjan, lök och vitlök i bacon-fettet tills löken mjuknat.
  • 2. Strö sedan mjöl över och rör runt. Späd med lite av buljongen under vispning. Häll det sedan ihop med baconet i Crock-Poten.
  • 3. Lägg också i potatisen och resten av kycklingbuljongen. Låt det koka på låg i 4-5 timmar.
  • 4. Sätt över på värmeläget och ta upp det mesta av potatisen och mosa den med mjölk och grädde. Häll tillbaka i Crock-Poten
  • 5. Häll i osten och rör runt. Koka på hög i ca 5 min tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med skivad purjolök, riven ost och smulat bacon.