Potatissoppa
Potatissoppa
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 4h tillagningstid

Potatissoppa

Krämig potatis och baconsoppa. Om du vill ha den vegetarisk, hoppa över bacon och stek champinjoner eller kantareller till istället.

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 5 skivor bacon, skuret i bitar eller inte om den ska vara vegetarisk
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 stor lök, riven
  • 1 tsk färsk timjan eller 0,5 tsk torkad
  • 2 msk mjöl
  • 1,2 l kycklingbuljong eller veg buljong
  • 1,4 kg potatis, skalad och skuren i små bitar
  • 3,5 dl lagrad ost, riven
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, fetthalt 3,0
  • salt och peppar
  • purjolök, creme fraiche och ost vid servering
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Stek bacon hårt i en stekpanna. Stek sedan timjan, lök och vitlök i bacon-fettet tills löken mjuknat.
  • 2. Strö sedan mjöl över och rör runt. Späd med lite av buljongen under vispning. Häll det sedan ihop med baconet i Crock-Poten.
  • 3. Lägg också i potatisen och resten av kycklingbuljongen. Låt det koka på låg i 4-5 timmar.
  • 4. Sätt över på värmeläget och ta upp det mesta av potatisen och mosa den med mjölk och grädde. Häll tillbaka i Crock-Poten
  • 5. Häll i osten och rör runt. Koka på hög i ca 5 min tills osten smält. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med skivad purjolök, riven ost och smulat bacon.