Sarma – Surkålsdolmar
Sarma – Surkålsdolmar
  • 4 portioner
  • 15m förberedelsetid
  • 6h tillagningstid

Sarma – Surkålsdolmar

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Nu har jag försökt skriva ned ett recept på Sarma ( surkålsdolmar)
Alla från Balkan gör såklart olika och har oftast inget nedskrivet, så detta är för min dotters arv

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 frp. surkål
  • 800 g blandfärs
  • 2 dl ris
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 1-2 msk vegeta
  • Peppar
  • Rökt skinka
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta loss surkålsbladen och blötlägg ett par timmar för att få bort lite surhet beroende på vad du gillar.
  • 2. Hacka lök/vitlök och låt bryna mjukt i stekpanna.
  • 3. Lägg blandfärs, (jag tar rå men går också med brynt) okokt ris, lökfräset, paprikapulver, vegeta och peppar i en skål och blanda ihop.
  • 4. Ta ett surkålsblad och börja rulla (lägg på skärbräda eller fat), skär av tjocka stjälkar stå det går att rulla. Spara två blad som används som lock.
  • 5. Hacka ner resten av surkålen och lägg i botten på pottan.
  • 6. Börja lägga eller ställa dolmarna i pottan.
  • 7. Tärna ner den rökta skinkan och lägg över och mellan dolmarna.
  • 8. Pudra över lite paprikapulver och lägg på de två sparade bladen.
  • 9. Fyll på med vatten så att det nästan täcker dolmarna.
  • 10. Koka på låg inställning i 6 timmar på låg (eller 4 tim på hög).
  • 11. När surkålsdolmarna kokat klart gör du en sås av spadet med mjöl och lite mer paprikapulver.

Kommentarer

Alisa Cuskic
Alisa Cuskic

Hsr precis köpt mon pot. Vilket program kokar du sarma på?

2020-11-03
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

I detta receptet används en slowcooker, så har du en Express får du använda slowcooking-funktionen med öppen ventil, på low i 6 timmar.

2020-11-04
Cornelia Pusca
Cornelia Pusca

Har precis köpt en express, måste man köra dolmarna på slowcooking-funktionen eller går det att korta ner tillagningstiden med stängd ventil i säg 4 timmar? Är helt ny användare och skulle helst vilja slippa dubblera tillagningstid mot om man tillagar dessa traditionellt på spisen.

Tack på förhand!

2021-11-23
Crock-Pot Sverige
Crock-Pot

Hej! Om du kör dolmarna på tryckkokarläge så skulle jag tro att 20-30 min räcker.

2021-11-24