Sarma – Surkålsdolmar
Sarma – Surkålsdolmar
  • 4
  • 15m
  • 6h

Sarma – Surkålsdolmar

Nu har jag försökt skriva ned ett recept på Sarma ( surkålsdolmar)
Alla från Balkan gör såklart olika och har oftast inget nedskrivet, så detta är för min dotters arv

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 1 frp. surkål
  • 800 g blandfärs
  • 2 dl ris
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 1-2 msk vegeta
  • Peppar
  • Rökt skinka
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Ta loss surkålsbladen och blötlägg ett par timmar för att få bort lite surhet beroende på vad du gillar.
  • 2. Hacka lök/vitlök och låt bryna mjukt i stekpanna.
  • 3. Lägg blandfärs, (jag tar rå men går också med brynt) okokt ris, lökfräset, paprikapulver, vegeta och peppar i en skål och blanda ihop.
  • 4. Ta ett surkålsblad och börja rulla (lägg på skärbräda eller fat), skär av tjocka stjälkar stå det går att rulla. Spara två blad som används som lock.
  • 5. Hacka ner resten av surkålen och lägg i botten på pottan.
  • 6. Börja lägga eller ställa dolmarna i pottan.
  • 7. Tärna ner den rökta skinkan och lägg över och mellan dolmarna.
  • 8. Pudra över lite paprikapulver och lägg på de två sparade bladen.
  • 9. Fyll på med vatten så att det nästan täcker dolmarna.
  • 10. Koka på låg inställning i 6 timmar på låg (eller 4 tim på hög).
  • 11. När surkålsdolmarna kokat klart gör du en sås av spadet med mjöl och lite mer paprikapulver.