Nu har jag försökt skriva ned ett recept på Sarma ( surkålsdolmar)
Alla från Balkan gör såklart olika och har oftast inget nedskrivet, så detta är för min dotters arv

4 kommentarer »
Ingredienser

Ingredienser

  • 1 frp. surkål
  • 800 g blandfärs
  • 2 dl ris
  • 2 gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 1-2 msk vegeta
  • Peppar
  • Rökt skinka
Maila inköpslista
Gör så här

Gör så här

  • Ta loss surkålsbladen och blötlägg ett par timmar för att få bort lite surhet beroende på vad du gillar.
  • Hacka lök/vitlök och låt bryna mjukt i stekpanna.
  • Lägg blandfärs, (jag tar rå men går också med brynt) okokt ris, lökfräset, paprikapulver, vegeta och peppar i en skål och blanda ihop.
  • Ta ett surkålsblad och börja rulla (lägg på skärbräda eller fat), skär av tjocka stjälkar stå det går att rulla. Spara två blad som används som lock.
  • Hacka ner resten av surkålen och lägg i botten på pottan.
  • Börja lägga eller ställa dolmarna i pottan.
  • Tärna ner den rökta skinkan och lägg över och mellan dolmarna.
  • Pudra över lite paprikapulver och lägg på de två sparade bladen.
  • Fyll på med vatten så att det nästan täcker dolmarna.
  • Koka på låg inställning i 6 timmar på låg (eller 4 tim på hög).
  • När surkålsdolmarna kokat klart gör du en sås av spadet med mjöl och lite mer paprikapulver.

Diskussion om Sarma – Surkålsdolmar

4 tankar om “Sarma – Surkålsdolmar

  1. Cornelia Pusca
    Cornelia Pusca says:

    Har precis köpt en express, måste man köra dolmarna på slowcooking-funktionen eller går det att korta ner tillagningstiden med stängd ventil i säg 4 timmar? Är helt ny användare och skulle helst vilja slippa dubblera tillagningstid mot om man tillagar dessa traditionellt på spisen.

    Tack på förhand!

Lämna ett svar

Mer recept med Kött
som huvudingrediens

Mongolisk biff

schedule4h

3.9 / 5. 75

Fläskytterfilé med balsamvinäger

schedule4h

4 / 5. 207

Lätt och läcker kotlett

schedule8 timmar på låg

4 / 5. 85

UTFORSKA MODELLER

Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.

Lyxig fransk högrevsgryta med bacon, morot och rödvin

En galet god och lyxig gryta som du kan äta med ugnsbakad potatis eller ris. Rödvin, bacon, högrev, morot, persiljerot & timjan skapar magi!

Se recept