Nu har jag försökt skriva ned ett recept på Sarma ( surkålsdolmar)
Alla från Balkan gör såklart olika och har oftast inget nedskrivet, så detta är för min dotters arv
Ingredienser
Ingredienser
- 1 frp. surkål
- 800 g blandfärs
- 2 dl ris
- 2 gula lökar
- 2-3 vitlöksklyftor
- 2 msk paprikapulver
- 1 ägg
- 1-2 msk vegeta
- Peppar
- Rökt skinka
Maila inköpslista
Gör så här
Gör så här
- Ta loss surkålsbladen och blötlägg ett par timmar för att få bort lite surhet beroende på vad du gillar.
- Hacka lök/vitlök och låt bryna mjukt i stekpanna.
- Lägg blandfärs, (jag tar rå men går också med brynt) okokt ris, lökfräset, paprikapulver, vegeta och peppar i en skål och blanda ihop.
- Ta ett surkålsblad och börja rulla (lägg på skärbräda eller fat), skär av tjocka stjälkar stå det går att rulla. Spara två blad som används som lock.
- Hacka ner resten av surkålen och lägg i botten på pottan.
- Börja lägga eller ställa dolmarna i pottan.
- Tärna ner den rökta skinkan och lägg över och mellan dolmarna.
- Pudra över lite paprikapulver och lägg på de två sparade bladen.
- Fyll på med vatten så att det nästan täcker dolmarna.
- Koka på låg inställning i 6 timmar på låg (eller 4 tim på hög).
- När surkålsdolmarna kokat klart gör du en sås av spadet med mjöl och lite mer paprikapulver.
Diskussion om Sarma – Surkålsdolmar
4 tankar om “Sarma – Surkålsdolmar”
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Mer recept med Kött
som huvudingrediens
Julskinka Express
Får i kål
schedule7-9 timmar på låg
Köttfärsburritos
schedule6h
UTFORSKA MODELLER
Oavsett om det är din första Crockpot, eller om du letar efter en uppgraderad modell så hittar du det hos oss. Nedan ser du några populära modeller.
Överraska mamma?
Snart är det Mors dag, och vad passar då bättre att ge bort än en Crock-pot? Även den blivande studenten uppskattar denna mångsidiga produkt som garanterat blir ens bästa vän i köket.
Vi har samlat alla erbjudanden på en och samma sida, kika ni och fynda!
Hsr precis köpt mon pot. Vilket program kokar du sarma på?
I detta receptet används en slowcooker, så har du en Express får du använda slowcooking-funktionen med öppen ventil, på low i 6 timmar.
Har precis köpt en express, måste man köra dolmarna på slowcooking-funktionen eller går det att korta ner tillagningstiden med stängd ventil i säg 4 timmar? Är helt ny användare och skulle helst vilja slippa dubblera tillagningstid mot om man tillagar dessa traditionellt på spisen.
Tack på förhand!
Hej! Om du kör dolmarna på tryckkokarläge så skulle jag tro att 20-30 min räcker.