Småländsk ostkaka
Småländsk ostkaka
  • 8 portioner
  • förberedelsetid
  • 3h tillagningstid

Småländsk ostkaka

“I veckan gjorde jag något helt fantastiskt. Hemgjord ostkaka. Inte vilken ostkaka som helst utan äkta småländsk ostkaka. Min rekommendation är att man gör ostkakan minst 3-5 cm hög. Då blir den verkligen len och krämig.

Det jag har valt att göra är en traditionell småländsk ostkaka. Den består av vispad ostmassa, grädde, socker, ägg och knaprig mandel. Ostkakan tar lite tid att göra men det är inte särskilt svårt. Det svåraste var att få tag på ostlöpe. I övrigt gick det som en dans.”

Receptet kommer från attlevasunt.se

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 5 liter mjölk
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 50 g sötmandel
  • 4 bittermandel
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Värm mjölken på spisen till 35°C. Vispa i mjölet och tillsätt ostlöpe. Rör om och låt stå ca 30 minuter. Rör om igen så att vasslen separerar. Låt stå ytterligare 30 minuter.
  • 2. Fukta en tunn kökshandduk eller silduk och lägg den i ett durkslag. Ställ durkslaget i en bunke. Häll massan i durkslaget och låt rinna av över natten i kylskåp.
  • 3. Skålla söt- och bittermandeln i kokande vatten. Mal den sedan fint i en mandelkvarn eller liknande.
  • 4. Häll den avrunna ostmassan i en ren bunke. Vispa ner grädde, socker, ägg och mandel i ostmassan.
  • 5. Smörj Crock-Pot. Lägg ett bakplåtspapper i botten. Häll i smeten. Lägg en kökshandduk mellan tillagningsenhet och lock. Grädda på svag värme i ca 3 timmar. Tiden beror på hur tjock man väljer att göra sin ostkaka och vilken storlek på pottan man har. Kolla till då och då. Vill man inte lägga smeten direkt i tillagningsenheten går det lika bra att smörja en metallform, hälla ned smeten i denna och sedan ställa den fyllda metallformen i Crock-Pot och tillaga enligt ovan.
  • 6. Servera ostkakan ljummen med vispad grädde och sylt.