Vegetarisk gryta med svarta bönor
Vegetarisk gryta med svarta bönor
  • 10 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Vegetarisk gryta med svarta bönor

Underbar, kryddstark böngryta från Mexiko som kan ätas som den är eller som ett tillbehör till en köttbit.

Från Eatingwell

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 6 dl svarta bönor på burk
  • 170 g tomatpasta
  • 7 dl riven ost (tex cheddar)
  • 1,3 l svamp- eller grönsaksbuljong
  • 2 gula lökar
  • 4,5 hg champinjoner
  • 1,5 dl lätt creme fraiche
  • 2,3 hg tomatillos (eller plommontomater)
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl senapsfrön
  • 2 msk chilipulver
  • 1,5 tsk kumminfrön eller mald kummin
  • 0,5 tsk kardemummakärnor eller mald kardemumma
  • Chipotlepasta
  • 1,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 lime, i klyftor
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Riven ost
  • creme fraiche
  • Färsk koriander
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Skölj bönorna. (Om du använder torkade bönor, så koka dem i vatten 2 min och låt de stå i vatten 1 timme)
  • 2. Häll i olja, senapsfrö, chilipulver, kummin och kardemumma och fräs i stekpannan snabbt.
  • 3. Lägg i lök, svamp och tomatillos och lite vatten. Låt det puttra under lock i 5-7 min och rör då och då.
  • 4. Ta av locket och låt saften koka bort i 10-15 min.
  • 5. Lägg i buljong, tomatpasta och chipotle och rör om.
  • 6. Häll samman med bönorna och koka på hög 5-6 tim. Klart när bönorna blivit krämiga.
  • 7. Servera tillsammans med riven ost, en klick creme fraiche och klippt koriander.