Vegetarisk gryta med svarta bönor
Vegetarisk gryta med svarta bönor
  • 10 portioner
  • 10m förberedelsetid
  • 5h tillagningstid

Vegetarisk gryta med svarta bönor

Tack för din röst!

Du har redan röstat!

Underbar, kryddstark böngryta från Mexiko som kan ätas som den är eller som ett tillbehör till en köttbit.

Från Eatingwell

Ingredienser/inköpslista
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • 6 dl svarta bönor på burk
  • 170 g tomatpasta
  • 7 dl riven ost (tex cheddar)
  • 1,3 l svamp- eller grönsaksbuljong
  • 2 gula lökar
  • 4,5 hg champinjoner
  • 1,5 dl lätt creme fraiche
  • 2,3 hg tomatillos (eller plommontomater)
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 dl senapsfrön
  • 2 msk chilipulver
  • 1,5 tsk kumminfrön eller mald kummin
  • 0,5 tsk kardemummakärnor eller mald kardemumma
  • Chipotlepasta
  • 1,5 dl hackad färsk koriander
  • 2 lime, i klyftor
Till servering
Tips: Använd checkboxarna som inköpslista när du handlar.
  • Riven ost
  • creme fraiche
  • Färsk koriander
Gör så här
Använd checkboxarna för att lätt följa receptet steg för steg.
  • 1. Skölj bönorna. (Om du använder torkade bönor, så koka dem i vatten 2 min och låt de stå i vatten 1 timme)
  • 2. Häll i olja, senapsfrö, chilipulver, kummin och kardemumma och fräs i stekpannan snabbt.
  • 3. Lägg i lök, svamp och tomatillos och lite vatten. Låt det puttra under lock i 5-7 min och rör då och då.
  • 4. Ta av locket och låt saften koka bort i 10-15 min.
  • 5. Lägg i buljong, tomatpasta och chipotle och rör om.
  • 6. Häll samman med bönorna och koka på hög 5-6 tim. Klart när bönorna blivit krämiga.
  • 7. Servera tillsammans med riven ost, en klick creme fraiche och klippt koriander.