Är det en slowcooker? Är det en riskokare? Är det en tryckkokare? Är det en ångkokare … nej vänta, det är en Express Multicooker!
Om du inte redan visste det så kan denna köksapparat fungera till det mesta. Som en elektrisk tryckkokare, stekpanna, värmare, ångkokare, bakmaskin och yoghurtstillverkare. Ja, du läste rätt, till och med som yoghurtstillverkare.
Tänk vad mycket tid, pengar och utrymme som den redan besparar dig och det finns alltid några fler tips och recept för att du ska få ut ännu mer av den här fantastiska köksmaskinen.

1. Vet du hur du konverterar dina favoritrecept för tryck-kokning?
Matlagning i en tryckkokare är definitivt inte detsamma som att laga mat på en traditionell spishäll eller i en ugn. Ett exempel är hur mjölk och hög värme inte fungerar bra tillsammans. Om ditt recept innehåller mejeriprodukter, lägg till dem EFTER att maten är tillagad och tryck-kokningen är klar. Detta förhindrar att maten blir bränd och förstörd.

2. Använd detta blad för att se tillagningstider för tryck-kokning.
För att undvika förvirring när du ska hålla reda på koktiderna för varje ingrediens, använd detta praktiska tidsschema. Ett tips är att sätta upp det med tejp i skåpet precis ovanför din Crock-Pot Express.

Ladda ner pdf-arket här 

Matlagning med frusna ingredienser.En bra tumregel är att lägga till 1-3 minuter på koktiden om du använder frusna ingredienser istället för tinade. När du använder frysta livsmedel tar din Express längre tid för att komma upp i tryck, därför behöver du inte lägga till så mycket extra tid.

3. Använd pot-in-pot-metoden för att tillaga flera ingredienser på en gång.
Du behöver inte nödvändigtvis använda en extra gryta för att tillaga flera ingredienser samtidigt. Du kan istället använda ugnssäkra glasbehållare eller till och med ett rostfritt galler. Tanken är att hålla ingredienser som du inte vill blanda ihop separerade, men ändå kokta samtidigt. Tips: Skär ner på din tillagningstid, bokstavligen. Om du är orolig för att dina livsmedel har olika koktider så kan du skära ner maten, som tar längre tid att tillaga, i mindre bitar. Lägg dessa livsmedel på botten av grytan och snabbare ingredienser på toppen för få bästa nytta av värmen.

4. Använd dig av Sauté-läget.
Tryckkokarfunktionen kan redan reducera din tillagningstid till hälften, men det tar fortfarande 10-20 minuter innan trycket byggts upp och innan din Express kan börja tryck-kokningen. En lösning är att sätta på sauté-läge och bryna de ingredienser som går. Använd tiden för att förbereda resten av dina ingredienser, lägg i och växla sedan till tryck-kokning, värmen byggs upp snabbare på detta sätt.

5. Förbered ingredienserna och frys in.
Hacka, skala och skär i lagom stora bitar. Häll i kryddor och fond, lägg dem i påsar och frys in. När du ska äta: Ta upp en påse ur frysen och lägg den direkt i din Express, du behöver inte tina maten innan. Tänk på att: INTE frysa in i glasbehållare eftersom temperaturförändringen kan få dem att spricka! Istället är det bästa sättet att frysa in dina livsmedel genom att hälla dem i fryspåsar i en storlek som får plats i grytan. Tips: Sautéra i 5 minuter för att frigöra vätskan från din frysta mat, på så vid behöver du inte lägga till någon vätska. Lägg de frysta ingredienserna på gallret, istället för att ha dem direkt på botten, eftersom det gör att värme kan cirkulera och tillaga din mat snabbare.

6. Utnyttja alla funktioner.
Jag hoppas att du har nyttjat flera av alla bra funktioner som finns på din Express? T ex den fina yoghurtfunktionen? Det är faktiskt inte så svårt att göra yoghurt som du tror. Och du kan använda samma yoghurtknapp för att baka grytbröd också!

7. Uppdatera med fler tillbehör till din Express.
Det finns stor potential med din Express som du kan utöka med några extra tillbehör. Du kan ha en till innergryta för att byta med om din primära är i disken eller om du lagar flera saker och inte vill diska emellan. Ta reda på vilka verktyg som gör matlagningen och rengöringen enklare samt supersnabba verktyg du kan tillverka själv för att spara lite pengar (t ex handtag av folie mm.)

8. Använd ordentliga verktyg för att bli av med lukt och fläckar i din Express.
Beroende på hur mycket du har använt din Express, kanske du har märkt av några … dofter. Ta bort dem med ett enkelt recept av skurna citroner, bakpulver och vatten. Köp gärna en extra silikonring att byta med.

9. Sterilisering.
Eftersom vi ändå är inne på rengöring är Expressen perfekt för att sterilisera nappflaskor, nappar, mm för att ta bort smuts och beläggningar som skapar bakterier.

 

2 tankar om “9 tips för att lyckas med en Crockpot Express

Lämna ett svar